Hír: 2018.-as bérpolitikai irányelv
(Kategória: Szakszervezeti téma)
Küldte: HDSZ
2017 november 29 szerda - 14:22:15


A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének ajánlása a 2018. évi bértárgyalásokhoz

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete a 2017. november 27-28-i XVI. kongresszusán áttekintette a keresetek idei alakulását és a 2018-re előre jelezhető gazdasági folyamatokat.

A HDSZ 2017. évi bérpolitikai irányelvének kialakításakor – az elmúlt év végén – a Kormány a költségvetésben 1,8 %-os inflációval számolt. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján októberben az infláció 2,2 % az előző év azonos időszakához képest. Az éves szintű várható infláció a Magyar Nemzeti Bank szerint 3 %. A számok azt jelzik, hogy az ez évi infláció az MNB terveihez képest lényegesen elmarad, míg a kormányzati terveket meghaladja.

A húsipar gazdasági teljesítménye 2017-ben nem tudja a korábbi évek jó teljesítményét produkálni. Az ágazatban a bérfejlesztés 2014-2015-2016-ban reálbér (reáljövedelem) emelkedést jelentett és a három év alatt elért növekedés sem ellensúlyozza a korábbi évek adórendszerbeli változásai, valamint a húsipar helyzete miatti reálbércsökkenést. A 2017. évi minimálbér és garantált bér ( 15 ill. 25 % -os) emelése - a nem érintett bérkategóriákban is megvalósított bér és kereset növekedések ellenére - bértorlódást okozott.

A húsipari bérek továbbra is elmaradnak a fő foglalkoztatási csoportoknál az országostól. Mind a felzárkózáshoz, mind pedig a munkaerő-piaci helyzet javításához, a törzsgárda megtartásához, szükséges lenne 2018-ben is egy jelentősebb, kétszámjegyű béremelésre. 

A húsipar gazdasági teljesítményét nagyban befolyásolja az alapanyag ár. 2017 évben rekord magasság közelében stabilizálódott, ami a vállalatok eredményességét erősen rontja. A 2018. –as előre jelzések nem várnak jelentősebb elmozdulást e téren, így a vállalatok eredmény termelő és költség növekedést elviselő képessége nem javul.

A versenyszféra koordinációs fórumán elfogadott kormányzati elképzelés a 8 %-os minimálbéremelésről, valamint a garantált bér 12 %-os emeléséről alaposan megnehezíti az ágazat realitásait figyelembe vevő béremelési javaslat megfogalmazását.
A bértárgyalásokon az eddig rendelkezésre álló információk alapján 3 %-os (MNB) inflációval célszerű számolni.

A jövő évi bérpozíció elérését segítheti a Kormány adócsökkentése a bért terhelő járulékoknál ( -2,5% ).

A húsipar folyamatosan romló munkaerőpiaci helyzete, a munkavállalók megtartása, a minimálbérek emelése mindenképpen egy kétszámjegyű béremelés végrehajtását indokolja.
 
1. A szakágazat már az elmúlt esztendőkben is jelentős munkaerőhiánnyal küzdött, különösen a szakmunkások és betanított munkások vonatkozásában. A helyzet javítása, továbbá a bérek versenyképessége, vagyis a szükséges munkaerő megszerzése és megtartása érdekében 2018-ban is nagyobb lépés szükséges a bérek, jövedelmek terén, azaz a kötelező minimálbér és garantált bér emeléssel nem érintettek esetében is indokolt a 12 %-os bérfejlesztés.
 
2. Konkrét béremelés végrehajtásánál célszerű elvként figyelembe venni, hogy a béremelések következtében a fennálló nettó kereseti arányok a különböző kereseti kategóriák között ne változzanak. A minimálbérek tervezett emelése esetén ennek betartása nem kis erőfeszítést igényel. 
 
3. A termelékenység növekedéséből származó többletet meg kell osztani az érintett munkavállalókkal. A teljesítménybéres területeken elért termelékenység-növekedésből mindenképpen részesedjenek az adott területen. Egy piacgazdaságban ennek az elvnek az érvényesülése alapvető jelentőséggel bír. 
 
4. A bértárgyalásokon a béremelést, a dolgozói térítéssel igénybe vett szolgáltatásokat, szociális-, jóléti kérdéseket csomagban célszerű tárgyalni. 
Indokolt a béren kívüli juttatások rendszerének felülvizsgálata is. A juttatások nettó értékének megtartása célszerű, így az infláció mértékével történő emelése elengedhetetlen.

Célszerű a tárgyalások mielőbbi megkezdése a béremelések 2018. január elsejei elérése érdekében.

A kongresszus felhatalmazza a HDSZ Elnökségét, hogy a béremelést megfelelő időben kezdeményezze a Munkáltatóknál. A bértárgyalások segítésére javasolja a HDSZ Elnökség bevonását a helyi béralkuba.

Budapest, 2017. november 27-28.

Húsipari Dolgozók Szakszervezete
XVI. Kongresszusa



Ezen hír származási helye: HDSZ
( http://hdsz.hu/news.php?extend.14 )