Hír: 2019.-es bérpolitikai irányelv
(Kategória: Szakszervezeti téma)
Küldte: HDSZ
2018 november 26 hétfő - 17:04:56


A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének ajánlása a 2019. évi bértárgyalásokhoz
 
A Húsipari Dolgozók Szakszervezete a 2018. november 22-23-i  kongresszusán áttekintette a keresetek idei alakulását és a 2019-re előre jelezhető gazdasági folyamatokat.
 
A HDSZ 2018. évi bérpolitikai irányelvének kialakításakor – az elmúlt év végén – a Kormány a költségvetésben 3 %-os inflációval számolt. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján októberben az infláció 3,8 % az előző év azonos időszakához képest. Az éves szintű várható infláció a Magyar Nemzeti Bank szerint 3,5%. A számok azt jelzik, hogy az ez évi infláció az MNB terveihez igazodik, míg a kormányzati terveket meghaladja.
 
A húsipar gazdasági teljesítménye 2018-ben a 2017. éves teljesítményt hozza, vagy kicsit meghaladja. Az ágazatban a bérfejlesztés az elmúlt években reálbér (reáljövedelem) emelkedést jelentett, de az ezen idő alatt elért növekedés sem ellensúlyozza a korábbi évek adórendszer béli változásai, valamint a húsipar helyzete miatti reálbércsökkenést. A 2018. évi minimálbér és garantált bér ( 8 ill. 12 % -os) emelése - a nem érintett bérkategóriákban is megvalósított bér és kereset növekedések ellenére – továbbra is bértorlódást okoz.
 
A húsipari bérek továbbra is elmaradnak a fő foglalkoztatási csoportoknál az országostól. Mind a felzárkózáshoz, mind pedig a munkaerő-piaci helyzet javításához, a törzsgárda megtartásához, szükséges lenne 2019-ben is egy jelentősebb, kétszámjegyű béremelésre.
 
A húsipar gazdasági teljesítményét nagyban befolyásolja az alapanyagár. 2018. évben a tervezett szinten alakult, egyes időszakokban még alatta is volt. Mindez a vállalatok gazdálkodását segítették, de a sertéspestis miatti piaci pozíciók nehézségei és átalakulása negatívan befolyásolta. Összességében azonban egy enyhe gazdálkodási javulást idézett elő.
 
A versenyszféra koordinációs fórumán jelenleg még nem hangzott el kormányzati javaslat, de a munkavállalói oldal szerint 2019. évben is szükséges mind a két elem ( minimálbér, garantáltbér ) esetén a kétszámjegyű emelés. Ezt a megnövekedett inflációs várakozás ( 3,4 % -ot elérő), valamint a V4 -ek országaiban tapasztalható bérek, béremelések indokolják ( versenyképeség ).
 
A jövő évi bérpozíció elérését tovább nehezíti a béren kívüli ( cafetéria ) juttatások adónövelése és a munkáltatói közteher csökkentésének késleltetése.
 
A húsipar folyamatosan romló munkaerőpiaci helyzete, a munkavállalók megtartása, a minimálbérek emelése mindenképpen egy kétszámjegyű béremelés végrehajtását indokolja.  
 
 
1. A szakágazat már az elmúlt esztendőkben is jelentős munkaerőhiánnyal küzdött, különösen a szakmunkások és betanított munkások vonatkozásában. A helyzet javítása, továbbá a bérek versenyképessége, vagyis a szükséges munkaerő megszerzése és megtartása érdekében 2019-ben is nagyobb lépés szükséges a bérek, jövedelmek terén, azaz a kötelező minimálbér és garantáltbér emeléssel nem érintettek esetében is indokolt legalább a garantáltbér mértékével azonos bérfejlesztés.  
 
 
2. Az eredményes bértárgyalások feltétele a béren kívüli juttatások oly módon való átalakítása, ami nem rontja a munkavállalók nettó jövedelem helyzetét.  
 
 
3. Szakszervezetünk külön felhívja a figyelmet arra, hogy a béren kívüli juttatások nettó értékének megtartása nem mehet a bérfejlesztés rovására, azaz a béren kívüli juttatások kompenzálása nem lehet része a bérfejlesztésnek.  
 
 
4. Konkrét béremelés végrehajtásánál célszerű elvként figyelembe venni, hogy a béremelések következtében a fennálló nettó kereseti arányok a különböző kereseti kategóriák között ne változzanak. A minimálbérek tervezett emelése esetén ennek betartása nem kis erőfeszítést igényel, de szükséges!  
 
 
5. A bértárgyalások mielőbbi megkezdése (amint véglegessé válnak az adószabályok és kiderül a minimálbér, valamint garantáltbér nagysága), a béren kívüli juttatások változásai miatt igen sürgető! Mivel az adószabályok, a minimálbér és a garantáltbér 2019. január 01.-vel életbe lép, az érdemi tárgyalásoknak még december hónapban meg kell kezdődniük.
 
A kongresszus felhatalmazza a HDSZ Elnökségét, hogy a béremelést megfelelő időben kezdeményezze a Munkáltatóknál. A bértárgyalások segítésére javasolja a HDSZ Elnökség bevonását a helyi béralkuba.
 
Baja, 2018. november 22-23.
Húsipari Dolgozók Szakszervezete
KongresszusaEzen hír származási helye: HDSZ
( http://hdsz.hu/news.php?extend.20 )