Köszöntelek a weboldalon!

Üzemelteti a Húsipari Dolgozók Szakszervezete. A weboldal tudósításokat, interjúkat, riportokat és elemzéseket jelentet meg a húsipar helyzetéről, a munkavállalók törekvéseiről, a szakszervezeti élet eseményeiről. Profiljának megfelelően rendszeresen közöl írásokat a húspiacot meghatározó hazai és nemzetközi trendekről, húsfeldolgozó üzemekről, a munkavállalók foglalkoztatásáról és bérezéséről, megszólaltat cégvezetőket, menedzsereket és érdekvédőket.
 
 
Adatvédelmi (GDPR) tájékoztató.

2020.-as bérpolitikai irányelv


A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének ajánlása a 2020. évi bértárgyalásokhoz

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete a 2019. november 21-22-i kongresszusán áttekintette a keresetek idei alakulását és a 2020-ra előre jelezhető gazdasági folyamatokat.

A HDSZ 2019. évi bérpolitikai irányelvének kialakításakor – az elmúlt év végén – a Kormány a költségvetésben 2,7 %-os inflációval számolt. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján októberben az infláció 3,4 % az előző év azonos időszakához képest. Az éves szintű várható infláció a Magyar Nemzeti Bank szerint 3,5%. A számok azt jelzik, hogy az ez évi infláció az MNB terveihez igazodik, míg a kormányzati terveket meghaladja. 2020. -ra a kormány 2,8% -os inflációval számol a költségvetésben, míg az MNB és az elemzők jövőre is 3,5% -ot kalkulálnak.

A húsipar gazdasági teljesítménye 2019-ben a 2018. éves teljesítményt nem tudta hozni. Az ágazatban a bérfejlesztés az elmúlt években reálbér (reáljövedelem) emelkedést jelentett, de az ezen idő alatt elért növekedés sem ellensúlyozta a korábbi évek adórendszerbéli változásai, valamint a húsipar helyzete miatti reálbércsökkenést. A 2019. évi minimálbér és garantált bér ( 8 ill. 8 % -os) emelése - a nem érintett bérkategóriákban is megvalósított bér és kereset növekedések ellenére – továbbra is bértorlódást és az országos átlagbérhez képest lemaradás valósul meg.

Mivel a húsipari bérek továbbra is elmaradnak a fő foglalkoztatási csoportoknál az országostól, mind a felzárkózáshoz, mind pedig a munkaerő-piaci helyzet javításához, a törzsgárda megtartásához, szükséges lenne 2020-ban is egy jelentősebb, kétszámjegyű béremelés megvalósítása.

A húsipar gazdasági teljesítményét nagyban befolyásolja az alapanyagár 2019. évben, mivel a tervezett szintet jelentősen meghaladta ( több mint 40% -al ). Mindez a vállalatok gazdálkodását negatívan érintette, a sertéspestis miatti piaci pozíciók nehézségei és átalakulása, szintén rontotta a gazdálkodás eredményességét. Összességében az eredményes gazdálkodás romlását idézte elő.

A versenyszféra koordinációs fórumán ( VKF ) 2018. decemberében a MASZSZ kivételével aláírtak egy kétéves megállapodást, melynek keretében a 2020.-as minimálbér és garantált bérminimum 8-8% -os emelése szerepel. Jelenleg a MASZSZ vitatja ezen mérték helytállóságát és kezdeményezi felülvizsgálatát, a tételek emelése érdekében. Magyarország a bérek tekintetében mind a környező, mind a V4 -es országok körében lemaradásban van és ez versenyhátrányt okoz a munkaerőpiacon. A béren kívüli juttatási rendszer teljes átalakítása (adó növelése), szintén negatívan befolyásolta a keresetek alakulását.

A húsipar folyamatosan romló munkaerőpiaci helyzete, a munkavállalók megtartása, a minimálbérek emelése, a béren kívüli juttatások beszűkülése, mindenképpen a minimálbérekkel nem érintett munkavállalók esetében egy kétszámjegyű béremelés végrehajtását indokolja.

Konkrét béremelés végrehajtásánál célszerű elvként figyelembe venni, hogy a béremelések következtében a fennálló nettó kereseti arányok a különböző kereseti kategóriák között ne változzanak ( ne szűküljön, a bértorlódást el kell kerülni! ) . A minimálbérek tervezett emelése esetén ennek betartása nem kis erőfeszítést igényel, de szükséges! Különös figyelmet kell fordítani a törzsgárda elismerésére, megtartására.

A bértárgyalások mielőbbi megkezdése a minimálbér és a garantáltbér január 01.-i változása miatt igen sürgető, a munkavállalók várakozásai, a fluktuáció további növekedése elkerülése miatt.

A kongresszus felhatalmazza a HDSZ Elnökségét, hogy a béremelést megfelelő időben kezdeményezze a Munkáltatóknál. A bértárgyalások segítésére javasolja a HDSZ Elnökség bevonását a helyi béralkuba, amennyiben azt az alapszervezetek igénylik.

Budapest, 2019. november 21-22.

Húsipari Dolgozók Szakszervezete
Kongresszusa                
Hozzászólás kikapcsolva
Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban