Köszöntelek a weboldalon!

Üzemelteti a Húsipari Dolgozók Szakszervezete. A weboldal tudósításokat, interjúkat, riportokat és elemzéseket jelentet meg a húsipar helyzetéről, a munkavállalók törekvéseiről, a szakszervezeti élet eseményeiről. Profiljának megfelelően rendszeresen közöl írásokat a húspiacot meghatározó hazai és nemzetközi trendekről, húsfeldolgozó üzemekről, a munkavállalók foglalkoztatásáról és bérezéséről, megszólaltat cégvezetőket, menedzsereket és érdekvédőket.
 
 
Adatvédelmi (GDPR) tájékoztató.

Demonstráció


Demonstráció.jpg

2019.-es bérpolitikai irányelv


A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének ajánlása a 2019. évi bértárgyalásokhoz
 
A Húsipari Dolgozók Szakszervezete a 2018. november 22-23-i  kongresszusán áttekintette a keresetek idei alakulását és a 2019-re előre jelezhető gazdasági folyamatokat.
 
A HDSZ 2018. évi bérpolitikai irányelvének kialakításakor – az elmúlt év végén – a Kormány a költségvetésben 3 %-os inflációval számolt. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján októberben az infláció 3,8 % az előző év azonos időszakához képest. Az éves szintű várható infláció a Magyar Nemzeti Bank szerint 3,5%. A számok azt jelzik, hogy az ez évi infláció az MNB terveihez igazodik, míg a kormányzati terveket meghaladja.
 
A húsipar gazdasági teljesítménye 2018-ben a 2017. éves teljesítményt hozza, vagy kicsit meghaladja. Az ágazatban a bérfejlesztés az elmúlt években reálbér (reáljövedelem) emelkedést jelentett, de az ezen idő alatt elért növekedés sem ellensúlyozza a korábbi évek adórendszer béli változásai, valamint a húsipar helyzete miatti reálbércsökkenést. A 2018. évi minimálbér és garantált bér ( 8 ill. 12 % -os) emelése - a nem érintett bérkategóriákban is megvalósított bér és kereset növekedések ellenére – továbbra is bértorlódást okoz.
 
A húsipari bérek továbbra is elmaradnak a fő foglalkoztatási csoportoknál az országostól. Mind a felzárkózáshoz, mind pedig a munkaerő-piaci helyzet javításához, a törzsgárda megtartásához, szükséges lenne 2019-ben is egy jelentősebb, kétszámjegyű béremelésre.
 
A húsipar gazdasági teljesítményét nagyban befolyásolja az alapanyagár. 2018. évben a tervezett szinten alakult, egyes időszakokban még alatta is volt. Mindez a vállalatok gazdálkodását segítették, de a sertéspestis miatti piaci pozíciók nehézségei és átalakulása negatívan befolyásolta. Összességében azonban egy enyhe gazdálkodási javulást idézett elő.
 
A versenyszféra koordinációs fórumán jelenleg még nem hangzott el kormányzati javaslat, de a munkavállalói oldal szerint 2019. évben is szükséges mind a két elem ( minimálbér, garantáltbér ) esetén a kétszámjegyű emelés. Ezt a megnövekedett inflációs várakozás ( 3,4 % -ot elérő), valamint a V4 -ek országaiban tapasztalható bérek, béremelések indokolják ( versenyképeség ).
 
A jövő évi bérpozíció elérését tovább nehezíti a béren kívüli ( cafetéria ) juttatások adónövelése és a munkáltatói közteher csökkentésének késleltetése.
 
A húsipar folyamatosan romló munkaerőpiaci helyzete, a munkavállalók megtartása, a minimálbérek emelése mindenképpen egy kétszámjegyű béremelés végrehajtását indokolja.  
 
 
1. A szakágazat már az elmúlt esztendőkben is jelentős munkaerőhiánnyal küzdött, különösen a szakmunkások és betanított munkások vonatkozásában. A helyzet javítása, továbbá a bérek versenyképessége, vagyis a szükséges munkaerő megszerzése és megtartása érdekében 2019-ben is nagyobb lépés szükséges a bérek, jövedelmek terén, azaz a kötelező minimálbér és garantáltbér emeléssel nem érintettek esetében is indokolt legalább a garantáltbér mértékével azonos bérfejlesztés.  
 
 
2. Az eredményes bértárgyalások feltétele a béren kívüli juttatások oly módon való átalakítása, ami nem rontja a munkavállalók nettó jövedelem helyzetét.  
 
 
3. Szakszervezetünk külön felhívja a figyelmet arra, hogy a béren kívüli juttatások nettó értékének megtartása nem mehet a bérfejlesztés rovására, azaz a béren kívüli juttatások kompenzálása nem lehet része a bérfejlesztésnek.  
 
 
4. Konkrét béremelés végrehajtásánál célszerű elvként figyelembe venni, hogy a béremelések következtében a fennálló nettó kereseti arányok a különböző kereseti kategóriák között ne változzanak. A minimálbérek tervezett emelése esetén ennek betartása nem kis erőfeszítést igényel, de szükséges!  
 
 
5. A bértárgyalások mielőbbi megkezdése (amint véglegessé válnak az adószabályok és kiderül a minimálbér, valamint garantáltbér nagysága), a béren kívüli juttatások változásai miatt igen sürgető! Mivel az adószabályok, a minimálbér és a garantáltbér 2019. január 01.-vel életbe lép, az érdemi tárgyalásoknak még december hónapban meg kell kezdődniük.
 
A kongresszus felhatalmazza a HDSZ Elnökségét, hogy a béremelést megfelelő időben kezdeményezze a Munkáltatóknál. A bértárgyalások segítésére javasolja a HDSZ Elnökség bevonását a helyi béralkuba.
 
Baja, 2018. november 22-23.
Húsipari Dolgozók Szakszervezete
Kongresszusa

Komplex munkabiztonság és munkaegészségügy


Széchenyi_2020.jpg
 
 
 
 
 
 
  
Nagyszabású fejlesztés indult az Élelmiszer- és Italgyártás ágazatban
 
Komplex munkabiztonság és munkaegészségügy fejlesztés indult a Magyar Iparszövetség (OKISZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) által irányított GINOP-5.3.4-16-2018-00038, „Munkabiztonság és a Munkaegészségügyi komplex fejlesztése az Élelmiszer- és Italgyártás ágazatokban foglalkoztatottak részére” program keretén belül. A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) az alábbi információk közzétételével járul hozzá a fejlesztés minél sikeresebb megvalósításához   
 
   Ágazaton belüli összefogásra figyelmeztetnek az egy éves időtartalmú projekt előzetes egyeztetései a munka minőségé-nek javítása érdekében. A kedvezőbb munkakörülmények és az egészségesebb dolgozók hozzájárulhatnak a teljesítmény javulá-sához, melyek a gazdasági mutatókon túl a vezetők és dolgozók közötti emberi kapcsolatok szorosabbra fűzésének szándék-ban nyilvánul meg.
A pályázati konzorcium vezetője Dr. Vadász György (OKISZ) az augusztusi hónapban tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az ágazatot érintő nehézségek, az időjárás változásai és a munkaerőhiány egyre inkább előtérbe helyezi a munkavállalók munkakörülményeinek javítását, az egészségesebb és hatéko-nyabb munkavégzés megteremtését. A pályázat fő célja fizikai és mentális szempontból egyaránt biztonságosabb munka-helyek teremtése csökkentve ezzel munkahelyi balesetek és betegségek számát.
A fejlesztés az élelmiszer- és italgyártásban az alábbi alágazatokat érinti: 
 
Élelmiszergyártás: 
-         Pékáru, tésztafélék gyártása 
-         Húsfeldolgozás, - tartósítás, húskészítmény gyártása
-         Halfeldolgozás, - tartósítás
-         Gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, - tartósítás
-         Növényi, állati olaj gyártása
-         Tejfeldolgozás
-         Malomipari termék, keményítő gyártása
-         Egyéb élelmiszer gyártása
-         Takarmány gyártása
 
Italgyártás:
-         Desztillált szeszesital gyártása
-         Szőlőbor termelése
-         Gyümölcsbor termelése
-         Egyéb nem desztillált, erjesztett ital gyártása
-         Sörgyártás
-         Malátagyártás
-         Üdítőital, ásványvíz gyártása
 
Az ágazati szereplőket támogató szakmai kiadványok, online munkavédelmi és munkaegészségügyi eszközök ingyenesen elérhetők lesznek a pályázat weboldalán, melyek segítséget jelentenek az ágazatban dolgozóknak.
 
A sajtótájékoztatóról készült videós összefoglaló az alábbi linken tekinthető meg: https://youtu.be/iXeLlY-hjVU

HDSZ béremeléskampány média megjelenések


HDSZ béremeléskampány média megjelenések 2018. 03.05.- 06.
 
ATV-Start.jpg
 
RTL_Klub-1.jpg
 
RTL_Klub-2.jpg
 
 
Kiderült, hol spórolják meg a multik a megemelt fizetéseket - A beszállítókon spórolják meg a multi kereskedelmi áruházláncok a saját alkalmazottaik bérének ... jobban tetszene" – fogalmazGolhovics Gábor, az élelmiszerláncok egyes beszállítóit is képviselő Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke.
 
 
Legalábbis a húsiparban dolgozók 12 százalékos bérköveteléseit azzal hárítják el a munkáltatók, hogy a kereskedők hallani sem akarnak a termékek ... volna, hogy a multi áruházláncoknál dolgozók méltó béremelést kapjanak, csak igen kevesen gondoltak arra, hogy a látványosan megemelt fizetéseket a ..
 
 
A beszállítókon spórolják meg a multi kereskedelmi áruházláncok a saját alkalmazottaik bérének látványos, kissé eltúlzott emelését - közölte a Húsipari Dolgozók Szakszervezete.
 
 
Demonstráció-sorozat indulhat a húsiparban, ha a kormány nem segít a húsipari munkavállalók bérproblémájának orvoslásában nyilatkozta Golhovics Gábor, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke a Világgazdaságnak.
 
 
Demonstráció-sorozat indulhat a húsiparban, ha a kormány nem segít a húsipari munkavállalók bérproblémájának orvoslásában - nyilatkozta Golhovics Gábor, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke a Világgazdaságnak.
 
 
Tüntetéseket helyezett kilátásba a Húsipari Dolgozók Szakszervezete.
 
 
Demonstráció-sorozat indulhat a húsiparban, ha a kormány nem segít a húsipari munkavállalók bérproblémájának orvoslásában – nyilatkozta Golhovics Gábor, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke a Világgazdaságnak.
 
 
A beszállítókon spórolják meg a multi kereskedelmi áruházláncok a saját alkalmazottaik bérének látványos, "kissé eltúlzott" emelését - közölte a Húsipari Dolgozók Szakszervezete. A HDSZ levélben hívja fel a nemzetgazdasági miniszter figyelm...
 
 
Az alapkészségek, az írás, a szövegértés, a digitális alapismeretek fejlesztését, az idegennyelv-oktatást, az intézményi autonómia helyreállítását és a pedagógusok erkölcsi és anyagi megbecsülésének, tanítási szabadságának erősítését szorga...
 
 
A beszállítókon spórolják meg a multi kereskedelmi áruházláncok a saját alkalmazottaik bérének látványos, kissé eltúlzott emelését – közölte a Húsipari Dolgozók Szakszervezete. A HDSZ levélben hívja fel a nemzetgazdasági miniszter figyelmé...
 
 
A beszállítókon spórolják meg a multi kereskedelmi áruházláncok a saját alkalmazottaik bérének látványos, kissé eltúlzott emelését közölte a Húsipari Dolgozók Szakszervezete. A HDSZ levélben hívja fel a nemzetgazdasági miniszter figyelmét ...
 
 
Kiderült, hol spórolják meg a multik a megemelt fizetéseket - A beszállítókon spórolják meg a multi kereskedelmi áruházláncok a saját alkalmazottaik bérének ... jobban tetszene" – fogalmazGolhovics Gábor, az élelmiszerláncok egyes beszállítóit is képviselő Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke.
 
 
Az érdekképviselet 12 százalékos bérfejlesztést kíván elérni, de állítólag már a megemeltminimálbér és a garantált bérminimum kigazdálkodása is ... a húsiparban, ha a kormány nem segít ahúsipari munkavállalók bérproblémájának orvoslásában – nyilatkozta a Világgazdaságnak GolhovicsGábor, ...
 
 
A szakszervezet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordul annak érdekében, hogy a kormány gyakoroljon nyomást a multik árpolitikájára. Demonstráció-sorozat indulhat a húsiparban, ha a kormány nem segít a húsipari munkavállalók bérproblémájának orvoslásában – nyilatkoztaGolhovics ...
 
 
A szakszervezet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordul annak érdekében, hogy a kormány gyakoroljon nyomást a multik árpolitikájára. Demonstráció-sorozat indulhat a húsiparban, ha a kormány nem segít a húsipari munkavállalók bérproblémájának orvoslásában – nyilatkoztaGolhovics ...
 
 
A munkavállalói érdekképviselet 12 százalékos bérfejlesztést kíván elérni, ám az ágazat munkaadói arra hivatkoznak, hogy már a megemelt minimálbér és a garantált bérminimum kigazdálkodása is nagy nehézséget jelent, nemhogy az ennél nagyobb összeget keresők fizetésénekemelése. A húsipari ...
 
 
Demonstráció-sorozat indulhat a húsiparban, ha a kormány nem segít a húsipari munkavállalók bérproblémájának orvoslásában - nyilatkozta Golhovics Gábor, ... kíván elérni, ám az ágazat munkaadói arra hivatkoznak, hogy már a megemelt minimálbér és a garantált bérminimum kigazdálkodása is nagy nehézséget jelent.
 
 
Demonstráció-sorozat indulhat a húsiparban, ha a kormány nem segít a húsipari munkavállalók bérproblémájának orvoslásában ? nyilatkozta Golhovics ... már a megemelt minimálbér és a garantált bérminimum kigazdálkodása is nagy nehézséget jelent, nemhogy az ennél nagyobb összeget keresőkfizetésének emelése.
 
 
Demonstráció-sorozat indulhat a húsiparban, ha a kormány nem segít a húsiparimunkavállalók bérproblémájának orvoslásában – nyilatkozta Golhovics Gábor, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke a Világgazdaságnak.
 
 
A nemzetgazdasági miniszterhez fordulnak, hogy a kormány gyakoroljon nyomást a multikárpolitikájára. ... Demonstráció-sorozat indulhat a húsiparban, ha a kormány nem segít a húsiparimunkavállalók bérproblémájának orvoslásában – mondta Golhovics Gábor, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének ...
 
 
Golhovics Gábor, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordulnak, hogy a kormány gyakoroljon nyomást a multikárpolitikájára (képünk illusztráció)Forrás: MTI/Marjai János. A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a ...
 
 
Demonstráció-sorozat indulhat a húsiparban, ha a kormány nem segít a húsiparimunkavállalók bérproblémájának orvoslásában - nyilatkozta Golhovics Gábor, a Húsipari...
 
 
Akár demonstráció-sorozat indulhat a húsiparban, ha a kormány nem segít a húsiparimunkavállalók bérproblémájának orvoslásában – nyilatkozta Golhovics Gábor, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke a Világgazdaságnak. Mint mondta, a munkavállalói érdekképviselet 12 ...
 
 
A szakszervezet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordul annak érdekében, hogy a kormány gyakoroljon nyomást a multik árpolitikájára. Demonstráció-sorozat indulhat a húsiparban, ha a kormány nem segít a húsipari munkavállalók bérproblémájának orvoslásában – nyilatkoztaGolhovics ...
 
 
A lap keddi számában elmondta, hogy a munkavállalói érdekképviselet 12 százalékos bérfejlesztést kíván elérni, ám az ágazat munkaadói arra hivatkoznak, hogy már a megemeltminimálbér és a garantált bérminimum kigazdálkodása is nagy nehézséget jelent, nemhogy az ennél nagyobb összeget ...
 
 
A munkavállalók béremelést követelnek, a munkaadók viszont elzárkóznak ettől, mert már amegemelt minimálbért és a garantált bérminimumot is alig ... a húsiparban, ha a kormány nem segít ahúsipari munkavállalók bérproblémájának orvoslásában - nyilatkozta Golhovics Gábor, a HúsipariDolgozók ...
 
 
Emiatt viszont bértorlódás alakul ki, mert a minimálbér és a garantált bérminimummegemelése törvényi kötelezettség, ám az annál többet keresőknél ilyen ... Golhovics tud olyan, ezerfős húsipari cégről, ahol a munkavállalók csaknem harmada évente háromszor cserélődik, ami a minőség rovására megy.
 
 
A munkavállalói érdekképviselet 12 százalékos bérfejlesztést kíván elérni, ám az ágazat munkaadói arra hivatkoznak, hogy már a megemelt minimálbér és a garantált bérminimum kigazdálkodása is nagy nehézséget jelent, nemhogy az ennél nagyobb összeget keresők fizetésénekemelése. A húsipari ...
 
 
A munkavállalói érdekképviselet 12 százalékos bérfejlesztést kíván elérni, ám az ágazat munkaadói arra hivatkoznak, hogy már a megemelt minimálbér és a garantált bérminimum kigazdálkodása is nagy nehézséget jelent, nemhogy az ennél nagyobb összeget keresők fizetésénekemelése. A húsipari ...
 
 
Az ágazat munkaadói azonban arra hivatkoznak, hogy már a megemelt minimálbér és a garantált bérminimum kigazdálkodása is nagy nehézséget jelent, nemhogy az ennél ... Jelezte, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordulnak, hogy a kormány gyakoroljon nyomást a multikárpolitikájára.
 
 
Demonstráció-sorozat indulhat a húsiparban, ha a kormány nem segít a húsiparimunkavállalók bérproblémájának orvoslásában – mondta Golhovics ... ám az ágazat munkaadói arra hivatkoznak, hogy már a megemelt minimálbér és a garantált bérminimum kigazdálkodása is nagy nehézséget jelent, ...
 
 
Ezt Golhovics Gábor, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke jelentette ki a Világgazdaságnak. Az ok az elmaradt bérfejlesztés: a munkavállalói érdekképviselet 12 százalékos emelést akar elérni. Ezt a munkaadók arra hivatkozva utasítják el, hogy már a megemelt minimálbér és a ...
 
33. Klubrádió
 
34. Info rádió
 
35. Lánchíd rádió
 
36. ATV
 
37. RTL híradó
 
38. TV2

Levél Varga Mihály miniszter részére


Varga_Mihály_levél.jpg

2018.-as bérpolitikai irányelv


A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének ajánlása a 2018. évi bértárgyalásokhoz

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete a 2017. november 27-28-i XVI. kongresszusán áttekintette a keresetek idei alakulását és a 2018-re előre jelezhető gazdasági folyamatokat.

A HDSZ 2017. évi bérpolitikai irányelvének kialakításakor – az elmúlt év végén – a Kormány a költségvetésben 1,8 %-os inflációval számolt. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján októberben az infláció 2,2 % az előző év azonos időszakához képest. Az éves szintű várható infláció a Magyar Nemzeti Bank szerint 3 %. A számok azt jelzik, hogy az ez évi infláció az MNB terveihez képest lényegesen elmarad, míg a kormányzati terveket meghaladja.

A húsipar gazdasági teljesítménye 2017-ben nem tudja a korábbi évek jó teljesítményét produkálni. Az ágazatban a bérfejlesztés 2014-2015-2016-ban reálbér (reáljövedelem) emelkedést jelentett és a három év alatt elért növekedés sem ellensúlyozza a korábbi évek adórendszerbeli változásai, valamint a húsipar helyzete miatti reálbércsökkenést. A 2017. évi minimálbér és garantált bér ( 15 ill. 25 % -os) emelése - a nem érintett bérkategóriákban is megvalósított bér és kereset növekedések ellenére - bértorlódást okozott.

A húsipari bérek továbbra is elmaradnak a fő foglalkoztatási csoportoknál az országostól. Mind a felzárkózáshoz, mind pedig a munkaerő-piaci helyzet javításához, a törzsgárda megtartásához, szükséges lenne 2018-ben is egy jelentősebb, kétszámjegyű béremelésre. 

A húsipar gazdasági teljesítményét nagyban befolyásolja az alapanyag ár. 2017 évben rekord magasság közelében stabilizálódott, ami a vállalatok eredményességét erősen rontja. A 2018. –as előre jelzések nem várnak jelentősebb elmozdulást e téren, így a vállalatok eredmény termelő és költség növekedést elviselő képessége nem javul.

A versenyszféra koordinációs fórumán elfogadott kormányzati elképzelés a 8 %-os minimálbéremelésről, valamint a garantált bér 12 %-os emeléséről alaposan megnehezíti az ágazat realitásait figyelembe vevő béremelési javaslat megfogalmazását.
A bértárgyalásokon az eddig rendelkezésre álló információk alapján 3 %-os (MNB) inflációval célszerű számolni.

A jövő évi bérpozíció elérését segítheti a Kormány adócsökkentése a bért terhelő járulékoknál ( -2,5% ).

A húsipar folyamatosan romló munkaerőpiaci helyzete, a munkavállalók megtartása, a minimálbérek emelése mindenképpen egy kétszámjegyű béremelés végrehajtását indokolja.
 
1. A szakágazat már az elmúlt esztendőkben is jelentős munkaerőhiánnyal küzdött, különösen a szakmunkások és betanított munkások vonatkozásában. A helyzet javítása, továbbá a bérek versenyképessége, vagyis a szükséges munkaerő megszerzése és megtartása érdekében 2018-ban is nagyobb lépés szükséges a bérek, jövedelmek terén, azaz a kötelező minimálbér és garantált bér emeléssel nem érintettek esetében is indokolt a 12 %-os bérfejlesztés.
 
2. Konkrét béremelés végrehajtásánál célszerű elvként figyelembe venni, hogy a béremelések következtében a fennálló nettó kereseti arányok a különböző kereseti kategóriák között ne változzanak. A minimálbérek tervezett emelése esetén ennek betartása nem kis erőfeszítést igényel. 
 
3. A termelékenység növekedéséből származó többletet meg kell osztani az érintett munkavállalókkal. A teljesítménybéres területeken elért termelékenység-növekedésből mindenképpen részesedjenek az adott területen. Egy piacgazdaságban ennek az elvnek az érvényesülése alapvető jelentőséggel bír. 
 
4. A bértárgyalásokon a béremelést, a dolgozói térítéssel igénybe vett szolgáltatásokat, szociális-, jóléti kérdéseket csomagban célszerű tárgyalni. 
Indokolt a béren kívüli juttatások rendszerének felülvizsgálata is. A juttatások nettó értékének megtartása célszerű, így az infláció mértékével történő emelése elengedhetetlen.

Célszerű a tárgyalások mielőbbi megkezdése a béremelések 2018. január elsejei elérése érdekében.

A kongresszus felhatalmazza a HDSZ Elnökségét, hogy a béremelést megfelelő időben kezdeményezze a Munkáltatóknál. A bértárgyalások segítésére javasolja a HDSZ Elnökség bevonását a helyi béralkuba.

Budapest, 2017. november 27-28.

Húsipari Dolgozók Szakszervezete
XVI. Kongresszusa